Magazín

Kam na letný festival? Šesť tipov na miesta, ktoré majú atmosféru.

Bystriny pripravili výber hudobných podujatí, ktoré určite stoja za návštevu.

Letné festivaly 2021
Lucia Matejová
Lucia Matejová
10. júla 2021

Čapovaná kofola či pivo, davy ľudí poskakujúcich do rytmu hudby, gastronomický raj, stánky s výrobkami od výmyslu sveta, no najmä bezstarostnosť a dobrá nálada. Toto a omnoho viac si spájame s festivalmi, ktoré neodmysliteľne patria k letu. Minulý rok to korona organizátorom prekazila, no toto leto sa ich chystá viacero.

Festival GUČA umenia

24. júla 2021

Za nápadom stojí partia skautov, ktorí chceli priniesť do stredoslovenskej dediny pod Poľanou súčasné umenie. A tak v roku 2013 zorganizovali v skautskej záhrade prvý ročník festivalu. Tie ďalšie sa uskutočnili v slatinskom kine Pokrok. GUČA sa od ostatných festivalov v regióne odlišuje tým, že nie je zameraná na folklór. Naopak je to miesto, kde sa alternatívna muzika stretáva s divadlom, diskusiami, cestopismi aj výstavami. Aj názov je symbolický – je to prosto taká guča umenia, každý si tu niečo nájde.

Viac o festivale.

Atmosféra

6. až 8. augusta 2021

Už ôsmy ročník rodinného festivalu, ktorý sa deje na zelenej lúke obklopenej vinicami a malými chatkami v obci Hontianske Nemce. Ideálny pre tých, ktorí si chcú dať na víkend pauzu od hlučného mestského života. Organizátori ho nazývajú rodinným, pretože okrem mladých si prídu na svoje aj ich rodičia či starí rodičia. Skvelý hudobný program, handmade market, množstvo diskusií, premietaní filmov, workshopov aj bohatá ponuka pre deti. Jednoducho atmosféra, ktorú inde nezažiješ.

Viac o festivale.

FNNH – Filmová noc na hrade

15. až 18. júl 2021

Festival vznikol v roku 2011 a hneď prvý ročník zaznamenal taký úspech, že sa organizátori rozhodli pokračovať. Dejiskom je hradný vrch Šarišského hradu. Ak máte radi dobré filmy, stanovanie pod hviezdnou oblohou a zaujímajú vás osobnosti z kultúrno-spoločenského života, určite by ste mali počas júla do Veľkého Šariša zavítať. Navyše, festival je svojou lokalizáciou na hrade jedinečným festivalom svojho druhu v strednej Európe.

Viac o festivale.

Festival UM UM – Súčasnosť klimatickej krízy

13. augusta 2021

Nie je ti ľahostajná klimatická kríza? Chceš zistiť, čo je to klimatická záhrada či dažďová jama a naučiť sa, ako čo najúčinnejšie použiť prírodné materiály v praxi? Chceš vedieť, aké klimatické scenáre nás čakajú alebo sa stať súčasťou divadelných dielní s príbehmi ľudí, ktorých zasiahla klimatická kríza? Ak si na všetko odpovedal áno, druhý augustový piatok si vyhraď na festival, ktorý sa koná v priestoroch Základnej školy Komenského v Starej Ľubovni.

Viac o festivale.

Končiny

30. až 31. júl 2021

Festival v prírodnom prostredí Strážovských vrchov založila komunita lokálnych nadšencov, aby rozšírili návštevníkom hudobné obzory.

Podujatie sa koná v nadmorskej výške až 630 m.n.m – na lyžiarskom svahu nad obcou Mojtín, neďaleko Púchova. Okrem pestrého hudobného programu sa môžete tešiť aj na výhľad na malebnú krajinu pod vami. Festival je výnimočný aj tým, že interpreti z domácej i zahraničnej scény zvyknú na ňom stráviť celý víkend. Nie je teda problém zoznámiť sa s nimi či dať si spolu vychladené pivo.

Viac o festivale.

FLAAM

20. až 22. augusta 2021

Flaam založila partia kamošov, ktorých spájala láska k letným festivalom a v Nitre im takéto podujatie chýbalo. V spolupráci s nitrianskym kultúrno-komunitným centom Hidepark preto v roku 2014 zorganizovali prvý ročník svojho vlastného festivalu.

Je jedinečný pre svoju intímnu atmosféru, hravý prístup a odvahu prezentovať umenie trochu inak ako sme zvyknutí. Heslo organizátorov je, že súčasťou Flámu môže byť všetko, čo nie je nuda a „reggae“. Jedine, že by ho hral dredatý islandský producent na xylofóne. Ak ste presýtení letiskových festivalov, tento určite zaraďte do svojho letného programu.

Viac o festivale.

„Projekt ‘Bystriny – sieť aktívnych občanov’ je podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou“.